|
Oproep Post '65 architectuur |
|
|
|
In het tijdperk 1965 tot het eind van de 20e eeuw is er veel veranderd in Nederland. Op maatschappelijk gebied is veel gebeurd, maar ook in de gebouwde omgeving. We hebben vaak nog niet voldoende afstand om de waarde van deze ontwikkelingen te beseffen. Daardoor dreigen gebouwen worden gesloopt of stedenbouwkundige ingrepen gedaan te worden, zonder dat er eerst goed nagedacht is wat de betekenis en waarde daarvan was voor de ontwikkeling van de kwaliteit van de stad. Een stukje geschiedenis, c.q. -toekomstige- historie zou daardoor verloren kunnen gaan.
De werkgroep Gebouw en Omgeving is onlangs gestart met de inventarisatie van het waardevolle en behoudenswaardige erfgoed uit de periode 1965 tot 2000 in Haarlem. Deze actie sluit aan bij het landelijk beleid dat door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed wordt uitgevoerd.
Voor de Post ‘65 inventarisatie richt de werkgroep zich niet alleen op individuele panden en complexen, maar ook op de stedenbouwkundige en culturele waarden. Het gaat daarbij naast woningbouw, ook om bedrijfsgebouwen en kantoren, maatschappelijke en culturele voorzieningen, verkeers- en groenvoorzieningen, etc.. Bij een beoordeling van kwaliteit gaat het niet om wat 'men’ mooi of lelijk vindt. Het doel is om in het toekomstige Haarlemse 'omgevingsplan’ (verplicht volgens de nieuwe Omgevingswet) de behoudenswaardige zaken optimaal geformuleerd te krijgen.
De Post ‘65-periode ligt voor veel mensen nog relatief vers in het geheugen, men heeft het nog tot stand zien komen, en dat maakt dat de waardering nog verbonden kan zijn met emoties die het niet altijd eenvoudig maken om er met zodanig frisse blik naar te kijken dat de architectonische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarden beoordeeld kunnen worden.
De werkgroep wil uiteindelijk een zo breed mogelijk gedragen voorstel aan de gemeente Haarlem voorleggen over de wijze waarop de architectonische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarden van gebouwde en ongebouwde ruimtelijke omgeving uit de periode 1965 en 2000 voldoende bescherming kunnen krijgen en toekomstige noodzakelijk aanpassingen rekening moeten houden met het waardevolle erfgoed.
Een aantal jaren geleden heeft de werkgroep zo'n inventarisatie al uitgevoerd voor de Wederopbouwperiode (1945 tot 1965). Dat heeft destijds geresulteerd in een boekje dat door de gemeente Haarlem is gebruikt om een aantal panden aan te wijzen tot Gemeentelijk Monument.
Om te voorkomen dat de werkgroep zaken over het hoofd ziet doet de werkgroep een oproep aan alle leden van de Historische Vereniging Haerlem om mee te denken over wat u waardevol en het behouden waard vindt van wat in Haarlem tussen 1965 en 2000 aan bebouwing en openbare ruimte is gerealiseerd.
Dus: laat de werkgroep Gebouw en Omgeving weten wat u belangrijk en/of interessant vindt van hetgeen in Haarlem tussen 1965 en 2000 fysiek is gerealiseerd, en dat, wat u betreft, zo goed mogelijk behouden zou moeten worden. Dat kunt u doen door een mailtje of briefje te sturen naar het secretariaat van de werkgroep: info@talkaboutscoaching.com.
Dirk Jense |
|
|
|
|
|