December 2019
 
 
 
Historische Vereniging Haerlem

Mail niet leesbaar? Klik hier

img
Volg HVH nu ook op Instagram en Twitter
img
 
 
 
Samen geven we het verleden van Haarlem toekomst. Dat is het idee van onze vereniging. En om de daad nog wat krachtiger bij het woord te voegen heeft het bestuur het initiatief genomen om, naast ons Facebook account, ook actiever te worden op andere social media, zoals Twitter en Instagram.
Via Twitter houden we iedereen die dat wil primair op de hoogte van voor onze vereniging belangrijke activiteiten. Maar daarnaast plaatsen of 'retweeten' we ook leuke nieuwsfeiten en mooie (oude en nieuwe) foto's van ons Haarlemse erfgoed. Heeft u ook een Twitter account, volg ons dan vanaf nu ook @Haerlem_HV.
En Naast Twitter zijn we zichtbaarder actief op Instagram. Daar plaatsen we de mooiste foto's van onze Haarlemse iconen met de verhalen erbij die de beleving van gefotografeerde gebouwen, de buurt of de mensen vergroot. Er zijn zoveel prachtige foto's van grote en kleine bezienswaardigheden Haarlem. Dus echt de moeite om ook dat account te volgen. Meer dan 600 anderen gingen u al voor. Dus volg ons op het account historischevereniginghaerlem.
En door ons te volgen en onze berichten te delen met uw kennissen, familie en vriendenkring, bent u tegelijkertijd ook ambassadeur van de vereniging én dus het erfgoed in de stad. En zo brengen we ons verleden weer een stap verder de nieuwe tijd in. Gaat u mee?

Marco Wiesehahn – Vrijman
algemeen secretaris HVH
img
Jaarboek niet ontvangen?
 
 
 
Mocht u in 2019 lid zijn geworden van de Historische Vereniging Haerlem, maar nog geen Jaarboek 2018 hebben ontvangen, wilt u dan contact opnemen met: W.D. Slik, Drakensteynstraat 28, 2012 KZ Haarlem, tel. 023-5317417, of per e-mail. Ik zal het zo spoedig mogelijk (laten) bezorgen.
W.D. Slik 
Agenda
img
De zojuist gereed gekomen school in 1922. Bron: NHA, afbeeldingnr. 54033952
 
 
 
Vrijdag 13 december - Technische school
13 december is de laatste kans om de voormalige Technische School aan de Verspronckweg nog in de oude staat te aanschouwen. Op dit moment worden er al sloopwerkzaamheden verricht en vanaf januari is de school voor vele maanden ontoegankelijk voor bezoek. De laatste kans dus voordat het karakteristieke gebouw wordt omgetoverd in appartementen. Wilt u de school nog eenmaal bezoeken dan kan dat op vrijdag 13 december om 9.30 uur.
Aanmelden via haerlemexcursies@gmail.com
Kort voor de 13e ontvangt u nader bericht over het bezoek.
Remmert Pels  
img
Logo Stichting Bilderdijk Haarlem: Joost Swarte
 
 
 
Vrijdag 13 december - Bilderdijk-lezing
Willem Bilderdijk (1756-1831) woonde de laatste vier jaar van zijn leven in Haarlem. In navolging van Leiden (de Huizinga-lezing) organiseert Stichting Bilderdijk Haarlem sinds 2006 tweejaarlijks de Bilderdijk-lezing. Eerdere lezingen werden gehouden door Piet Gerbrandy, Marita Mathijsen, Peter van Zonneveld, Eric M. Moormann, Rick Honings en Joost Swarte.
Lees meer
img
Wikipedia, Het Driekoningenfeest, Jan Steen
 
 
 
Maandag 6 januari - Nieuwjaarsreceptie in
De Hoofdwacht
De Nieuwjaarsreceptie in De Hoofdwacht vindt traditioneel plaats op Driekoningen dat in 2020 op maandag 6 januari valt. De aanvangstijd is 17.00 uur. Alle leden zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Tijdens de bijeenkomst zal voorzitter Martin van Bleek een kort welkomstwoord houden en Mariska Krikken, lid van de werkgroep Evenementen en Lezingen, het programma voor het komende jaar presenteren.
img
Maandag 29 januari - Historisch café
Historisch café van maandag 29 januari vervalt.
img
 
 
 
In 2015 onderzocht ik de bordjes die bezoekers wegwijs maken in onze stad. De resultaten waren nogal teleurstellend: zie de VH Nieuwsbrief uit 2015.
Onlangs herhaalde ik mijn onderzoek. Veel is ten goede veranderd: bordjes zijn vernieuwd/aangevuld/geactualiseerd. Maar toch…. Uitgangspunt is NS-station Haarlem.
Bij de hoofduitgang van het station is vrijwel geen informatie te vinden. Een enkel bordje wijst naar het centrum.
Voor meer informatie moet je – als je het weet te vinden, want het is nogal weggedrukt – bij de tweede, meer westelijk gelegen uitgang zijn. Daar vind je een zuil met de nog steeds voortreffelijke folder HAARLEM TIPS, helemaal gratis. Meer specifieke bordjes kom je pas tegen bij het standbeeld van Ripperda en Kenau. Op zichzelf bezien niet logisch, want die bordjes zouden eigenlijk al tussen de twee ingangen te vinden moeten zijn en verwijzen naar de zuil met VVV-informatie.
Nu worden bezoekers gedwongen (flink) om te lopen als ze naar het Noord-Hollands Archief, de Philharmonie, de Toneelschuur, het politiebureau, molen De Adriaan, de Grote Kerk, de hofjes van Staats, van Noblet en Teylers en Teylers Museum willen.
Maar je komt uiteindelijk overal waar je wezen moet en met de in de folder genoemde en ook nog steeds even voortreffelijke Haarlem City Guide App krijg je een schat aan informatie binnen.
Een paar missertjes:
De bordjes op de hoek van de Gedempte Oude Gracht/Schagchelstraat wijzen voor Museum Haarlem en ABC Architectuurcentrum niet in dezelfde richting als Frans Hals Museum Hof. Je wordt voor die eerstgenoemde musea ten onrechte naar het Klein Heiligland gedirigeerd.
En ook op de Grote Markt bij de Barteljorisstraat wijst het bordje naar het Corrie ten Boomhuis niet in dezelfde richting als het station en het politiebureau zoals zou moeten. Het Corrie ten Boomhuis is kennelijk alleen dwars door de etalage van de winkel op de hoek te bereiken.
Er valt dus nog wel wat te verbeteren, maar verder dank en hulde!

Peter van Wingerden
Schrijver dezes houdt zich aanbevolen voor commentaar via info@haerlem.nl 
Uit de Haerlemse boekenmolen
 
 
 
img
Hofje van Beresteyn in 1910, toen nog aan de Lange Herenstraat (bron Wikipedia)
Verwacht...
Wim Cerutti

Het boek De weldadige hofjes van Pieter Janszoon Codde en Nicolaas van Beresteyn in Haarlem door Wim Cerutti, uitgevoerd in full color, telt 224 pagina’s en 180 afbeeldingen.
Uitgeverij Loutje uit Haarlem.
De prijs in de boekwinkel is € 24,95.
Zesduizend jaar Haarlem
Anja van Zalinge
img
Waar begint de geschiedenis van Haarlem? Bij de stadsrechten die de graaf van Holland verleende in 1245? Bij de allereerste middeleeuwse hoeves op het zand langs het Spaarne? Of bij de prehistorische jagers, verzamelaars en boeren die hier duizenden jaren geleden rondliepen? In Zesduizend jaar Haarlem vertelt de Haarlemse stadsarcheoloog Anja van Zalinge over de geschiedenis van de Spaarnestad, maar dan net even anders. De Haarlemse bodem heeft de afgelopen twee eeuwen ontelbare sporen en vondsten prijsgegeven. In dit boek komen de verhalen daarover aan bod in hun historische context.
DSS100: een eeuw DSS
Henk Maurits en Ron van der Wel
img
DSS100. Een eeuw DSS neemt je mee door honderd jaar Haarlemse voetbalgeschiedenis: over Jan Kraakman, de stormachtige ontwikkeling van meiden- en vrouwenvoetbal, voetballende vaders en voetballende moeders, de vele sportvelden. Een keur aan schrijvers, fotografen en andere betrokkenen leverden een bijdrage aan het jubileumboek en onderstrepen daarmee de kracht van 100 jaar Door Samenspel Sterk.
Op zoek naar ambachten in de Koepelkathedraal
img
 
 
 
Op zoek naar ambachten in de Koepelkathedraal (foto) Op dinsdagavond 7 mei 2019 organiseerde het bestuur van de HVH een bijeenkomst voor leden van de werkgroepen om met elkaar kennis te maken en van elkaar te horen waar deze zich mee bezig hielden. Een nevendoelstelling was nagaan of er mogelijkheden van samenwerking zijn op onderwerp.

Die bewuste avond heeft net het zetje gegeven om een overleg te starten tussen de projectgroep Ambachtslieden en de Jonge Muggen. Uit dit overleg is voortgekomen dat thans gewerkt wordt aan een programma voor kinderen in de Koepelkathedraal waar zij kunnen ontdekken welke ambachten en kunstzinnige beroepen hebben bijgedragen aan de bouw van dit monument en nog steeds bijdragen aan het onderhoud ervan. De bedoeling is om die kinderen te bereiken die “gouden handjes” hebben en hen te stimuleren met trots een opleiding te kiezen waarmee zij, eenmaal hun opleiding afgerond, kunnen bijdragen historische en monumentale gebouwen voor de toekomst te behouden. Wij houden u op de hoogte van de volgende stappen.

Namens de ad hoc projectgroep “Jonge ambachtslieden”
Has Kuijpers
img
De 80-jarige oorlog
Basisscholen kunnen in het project “De 80-jarige oorlog” in de stad live kennismaken met Verwer, Kenau, een hongerige vrouw en de tante van 
Lieven de Key.  Op het moment dat Kenau, driftig zwaaiend met een stuk hout, de leerlingen toeriep dat zij, samen met haar vriendinnen, er wel voor zou zorgen dat niemand de stad in kwam, roepend: “Wèg met de Spanjaarden! Wèg met de Spanjaarden!” passeerde…. Sinterklaas, met zijn pieten! Kenau bedacht zich geen moment, maar mepte de pieten op hun achterwerk, nog steeds roepend: ‘Wèg met de Spanjaarden!” Ook de leerlingen begrepen de grap.
Het is zó leuk een Jonge Mug te zijn!...
 Annelies Homburg
Guy Rocourt in Antwerpen
img
 
 
 
Op 16 november is de werkgroep Jonge Muggen op bezoek geweest bij oud-lid Guy Rocourt in Antwerpen. Een gezellige, vermoeiende en erg inspirerende dag in een hele mooie stad, waar Guy ons alle mooie plekken heeft laten zien.
We zijn natuurlijk naar het MAS geweest en in het oude centrum. Guy liet ons niet de standaard toeristische trekpleisters zien, maar juist de speciale plekken, waar je de historie kan zien, ruiken en genieten in alle rust! Het begijnhof, speciale tussendoorgangen, het vleeshouwershuis en het oudste nog bestaande houten huis, waar we door de bewoner werden onthaald om binnen te kijken. Een gang onder de Schelde, waar je op een houten roltrap terug gaat naar de jaren 30 van de vorige eeuw, en die je naar de andere kant voert waar je kan genieten van de skyline van het prachtige Antwerpen!
Met ruim 20.000 stappen op de teller en mooie herinneringen gingen we terug naar het mooie station.
Antwerpen: een prachtige stad en zeker in alle opzichten de moeite waard! En wij weten nu een gids die komend jaar nog in Antwerpen woont!
Alex Leuverink en Marco Wiesehahn toegetreden tot het bestuur
‘Wij streven naar een open vereniging, voor elke Haarlemmer’
 
 
 
De vereniging Haerlem heeft er bij de ledenvergadering van juni twee nieuwe bestuursleden bij gekregen. Alex Leuverink werd er aangesteld als penningmeester en Marco Wiesehahn als secretaris.
img
Alex Leuverink
Inmiddels zijn we een half jaar verder, genoeg voor de twee nieuwelingen om eens om zich heen te kijken en hun doelen uit te zetten. Tijd dus voor een interview. Wie zijn Alex en Marco en wat zijn hun plannen in het bestuur? 

Het huis van Marco Wiesehahn bevindt zich nog in de vredige kalmte die na het avondeten over het gezinsleven hangt. De tafel is afgeruimd, alle gezinsleden scharrelen nog wat rond in de kamer. Marco zit zich op de bank op te laden voor een potje tennis
later op de avond. Er is weinig tijd, het interview moest er wegens een volle agenda tussendoor worden gepland. Allengs neemt zijn vrouw de kinderen mee naar boven en we zetten ons aan tafel.

Al na een paar zinnen wordt duidelijk dat beiden niet van geschiedenis hun werk hebben gemaakt, maar wel hun leven lang een passie hebben gekoesterd als het op historie aankomt. Marco is actief binnen de Haarlemse VVD en was vier jaar Provinciaal Statenlid. Zijn ogen zeggen genoeg als hij zijn arm uitstrekt en wijzend naar zijn boekenkast zegt: ‘Napoleon en alles wat zich voor die tijd heeft afgespeeld vind ik geweldig’. Alex was de laatste zeventien jaar voor zijn pensioen controller bij het Kennemer Gasthuis, nu Spaarne Gasthuis. ‘Bij mij staat geschiedenis op één, getallen op twee en Haarlem is mijn grote passie’, zegt hij over zichzelf. Hij liet jaren geleden zijn monumentale woonhuis aan de Leidsevaart 2, tegenover de Raaksbrug, stapje voor stapje restaureren (zie ook jaarboek 2016). Gaandeweg ontrafelde hij behalve de geschiedenis van zijn huis ook steeds meer over de geschiedenis van de stad.

img
Marco Wiesehahn 
Grappig genoeg betekende het bezit van dat monumentale huis ook de toegang tot de historische vereniging. Een jaar of vier geleden schreef vereniging Haerlem alle monumentenbezitters een brief met daarin de vraag of die een lidmaatschap wilden overwegen. Ook Alex kreeg zo’n brief, en hij hoefde geen seconde na te denken.
 
Marco, geboren in Amsterdam, kwam pas zes jaar geleden voor het eerst in Haarlem. ‘Na het zien van de binnenstad was ik gelijk verkocht. Het leek me heerlijk om te wonen in een omgeving waar over 
alles in je omgeving verhalen te vertellen zijn. ’Hij kwam er wonen en werd kort daarop statenlid. ‘Ik moest in die functie een taart uitdelen aan de vereniging Haerlem. Marjorie Vroom, bestuurslid van de vereniging, was daar ook bij. Na afloop raakten we in gesprek en ik vertelde over mijn passie voor geschiedenis en Haarlem in het bijzonder. ‘Moet je dan niet lid worden?’, vroeg ze mij meteen. Dat heb ik vervolgens gedaan. Nu ik geen statenlid meer ben, heb ik wat vrije tijd over. Ik besloot te kijken wat ik verder nog kan doen voor de vereniging. Dat is dus de functie van secretaris geworden.'

Alex en Marco zijn het hartgrondig met elkaar eens als het aankomt op het uitbannen van de stijfheid die lang als een zweem rondom de vereniging Haerlem heeft gehangen. Marco: ‘We zitten nu in de overgang van een toch wat gesloten, elitaire club naar een open vereniging. Een vereniging die voor elke Haarlemmer toegankelijk moet zijn.’ Daarom is hij bezig met een communicatieplan dat ertoe zou moeten leiden dat enerzijds meer jongeren zich aangetrokken voelen tot wat de vereniging te bieden heeft en wat anderzijds moet zorgen voor meer naamsbekendheid zodat ook andere partijen in de stad de historische vereniging beter weten te vinden. ‘De historische vereniging zal mee moeten in de actualiteit, zodat je niet meer om ons heen kunt.’ En ja, die nieuwe openheid zal ook tot uiting gaan komen in de facturen die u krijgt. Alex: ‘Ik wil graag meer enthousiasme gaan uitstralen naar de leden toe. Dat betekent bijvoorbeeld dat de facturen ook best iets vriendelijker kunnen. Ik zou ze graag minder formeel en meer uitnodigend maken.’ 

Inmiddels zit Marco in tennisoutfit aan tafel. Het is tijd om gauw nog enkele hete hangijzers op tafel te leggen. Wat vinden zij de lelijkste plekken van de stad? Marco: ‘Haarlem mag wat meer zijn best doen op de stadsentrees. De Amsterdamsevaart is wanstaltig. Echt geen uitnodiging met die gekke betonnen bloembakken.’ Alex: ‘Ik heb erg mijn best gedaan om mijn huis stapje voor stapje weer terug te brengen in de oude stijl, maar de aansluiting met de naast mijn huis gelegen autogarage is niet echt optimaal.’ Dan komt het gesprek toch nog op het heetste van alle hangijzers; het ledenaantal. Kunnen zij daar nog iets over zeggen? Marco, wippend op zijn stoel: ‘We moeten wel meer nieuwe leden krijgen dan er jaarlijks overlijden. Als ik er echt een getal op moet plakken zou ik zeggen veertig. Veertig nieuwe leden per jaar, dat moet lukken.’

Dan gaat de bel.

Pieter Winters
Redacteur Haerlem Nieuws  
img
Actuele agenda
Voor het volledig overzicht van activiteiten...

Klik hier
COLOFON
 
 
 
Haerlem Nieuws is een maandelijkse uitgave van de Historische Vereniging Haerlem
Postbus 1105, 2001 BC Haarlem   De Hoofdwacht, Grote Markt 17 Haarlem
023 5345422  info@haerlem.nl
  
www.haerlem.nl   haerlemredactie@gmail.com
ledenadministratie@haerlem.nl

IBAN NL89 INGB 0000 3778 82
U ontvangt Haerlem Nieuws als lid of belangstellende van onze vereniging
img
Haerlem NIeuws liever niet ontvangen? klik hier
img img img
< <